Scrum - İki Katı İşi Yarı Zamanda Yapma Sanatı

Scrum - İki Katı İşi Yarı Zamanda Yapma Sanatı
Scrum - İki Katı İşi Yarı Zamanda Yapma Sanatı
06 Mayıs 2024 / 21:23

Yazılım sektörünün kaçınılmaz sıkıntılarından biride projelerin zamanlama konusunda yazılımcının sıkıntı yaşamasıdır. Son zamanlarda okuduğum bu kitap "Scrum - İki Katı İşi Yarı Zamanda Yapma Sanatı" yazarı Jeff Sutherland, bize iş dünyasındaki Scrum sanatını anlatarak büyük etkilerini incelemiş oluyoruz. Kesinlikle her yazılımcının veya yöneticinin okumasını tavsiye ettiğim bir kitap. Kitabın ana felsefesi süreçlerle değil, ekip çalışmasını nasıl daha verimli hale getirebilirlikle alakalı durumları ele alıyor. Zaten bu kısımlardaki problemler giderildiğinde süreçler ile ilgili kısımlarda çözüme kavuşmuş oluyor. 

 

İş Planlama - Şelale Metodu

İş dünyasında çoğu kişi bu method üzerinden planlamalar yapmakta ve süreç gelişimlerini bu planlar doğrultusunda takip etmektedir. Kitap içerisinde yazılım sektörü açısından ne kadar bir yanlış method olduğu vurgulanıyor. Sebebi ise; bir yazılım firması olarak içerideki çalışan kişilerin neyi ne kadar zamanda yapacağının ortalaması bununla ölçülmüyor. Sıfırdan bir projeye başlanılacağını düşünün. Şelale methodunda her bir hizmet kaleminin başlangıç-bitiş tarihlerinin yer aldığı alt alt sıralanmış şekilde yazıldığını düşünün. Gün sonunda bu ekipte çalışacak olan kişilerin ne kadar bu plana sadık kalabileceğini test edin. Çoğu zaman plan askıda kalıyor. Ekipte çalışan her kişinin planlama işi yetiştirebilme kapasitesi farklı olacağından bir uyumsuzluk söz konusu olabiliyor. Bunun yerine işi parçalama methodu ile işe girişmek daha uygun görülüyor ve bir puanlama sistemi ile bu durum destekleniyor. Puanlama sistemi işlerin puanlanma tabanına dayanıyor. Yani bir kişi işi yaparken puanlama veriyor. Bunun için Fibonacci sayı sistemide uygun görülüyor. Bir hayvan arasında büyük-küçük farkıda uygun görülüyor. Yani işin boyutunu çalışan belirliyor. Sonrasında ekip bu belirlenen puanlamaya göre işlere başlanıyor. Başlanılan işler için süreç yönetimi, ekip lideri tarafından süreç ilerledikçe netleşiyor. Yani tüm projelerde durum bu şekilde oluyor. Ekibin İlerleyiş aşamasına göre durum değerlendirmesi yapılıp ne zaman bitireleceği öngörülüyor. 

Sizin için ne yapabiliriz?
Pena Software sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close